Splhej.wz.cz - Referáty a čtenářský deník - domů

Slon africký a indický


Slon Africký
Slon africký je savec z řádu chobotnatců.Je to největší suchozemský savec,dorůstá až 4 m v kohoutku a dosahuje hmotnosti až 7 tun.Rekordní exemplář,zastřelený na počátku 20.století vážil dokonce12,24tuny.Mezi charakteristické znaky patří:dva citlivé ,,prstíky? na konci chobotu,obrovské ušní boltce,vysoké nohy a celkově štíhlejší postava, než u slona indického,čelo ubíhající dozadu a prohnutý hřbet.Samec i samice mají kly,které rostou celý život.Obývají poměrně rozmanité prostředí,můžeme je najít deštných lesích na savanách a vystupují až do 5000 m.n.m.Důležitý je pro ně dostatek potravy,vody a stínu, jinak jsou poměrně přizpůsobivý. Slon je výhradně býložravec,nepatří mezi přežvýkavce.Živý se trávou,listím,větévkami hustých keřových porostů a nezřídka také plody typickými pro rovníkové pralesy.Afričtí sloni jsou společenská zvířata a drží se pohromadě ve vysoce organizovaných skupinách tvořeni 10-12 samicemi a jejich mláďaty.Tyto skupiny se někdy dočasně shromažďují do stád o několika stech kusů.Samci žijí stranou v mládeneckých skupinách,starší jedinci pak samotářsky.Dospívají ve věku 25-ti let.V době páření přicházejí samci na krátkou dobu do stád, a soupeří o možnost spáření se samicemi.Samice mohou přijímat říjného samce kdykoliv během roku.Délka březosti je 22 měsíců.Jejich potomek váží při porodu okolo 120kg.Po dobu 5-ti měsíců se živí mateřským mlékem,teprve pak si začíná zvykat na rostlinou stravu.Sloni mají velmi jemný čich a vyvinutý sluch,kterým vnímají i pro lidi neslyšitelné infrazvuky,jimiž se dorozumívají na velké vzdálenosti.Navíc vnímají i otřesy půdy,způsobené například pohybem vzdálených zvířat,a zaznamenávají změny atmosférického tlaku.Sloni se dožívají 50-80 let ( výjimečně však i přes 80.Původní rozšíření slona zahrnovalo v podstatě celý Africký kontinent,dnes jsou téměř výhradně v rovníkové Africe. I přes obrovské snahy o jejich ochrany jsou stále vybíjeni pytláky.

Slon Indický
Má zaoblenější postavu než jeho africký příbuzný a je také nižší:u samce se výška 3 metry v kohoutku považuje za maximum,u samice zřídka přesahuje 2,5 metru.Další rozdíly jsou vypouklé čelo s dvěma čelními hrboly,menší ušní boltce a skutečnost,že samicím vždy kly nenarůstají.Slona indického lze považovat za pralesního připomínajícího způsobem slona afrického.Slonice z mláďaty tvoří nepočetné skupinky,samci inklinují spíž samotářskému životu.Ke skupinám samic se přibližují jen říji.Zvláštní chování slonů spojené s tímto stavem znali dobře krotitelé indických slonů.Toto období může trvat i dva až tři měsíce a často se objeví uprostřed období dešťů.Samec v této době intenzivně hledá samici.Ty mají 22 dní trvající cykly,z nichž 4 dny připadají na říji.Plod se v matčině těle vyvíjí 22 měsíců. Hmotnost mláděte při porodu může kolísat mezi 50 až 150 kg,průměrná porodní hmotnost je 110kg.Potrava slona indického odpovídá složení tomu,čím se živí jeho africký ??bratranec??.Nepohrdne bambusem, který patří mezi dřeviny.Občas žere také cukrovou třtinu a rýži,za což nebývá chválen místními zemědělci. Dospělé zvíře zkonzumuje denně nejméně 150kg zelené hmoty.
Vysoká škola manažerské informatiky a ekonomiky Praha.