Splhej.wz.cz - Referáty a čtenářský deník - domů

Sloni


Sloni jsou největší suchozemští obratlovci. Tito majestátní tvorové se vyznačují mohutnými kly, obrovskými ušními boltci a chobotem. Mají velkou sílu a jsou učenliví, a tak zvládnou i složité výkony. Proto je člověk už celá tisíciletí využívá k různým pracím (hlavně tažným). Z dřívější velké skupiny slonů žiji dodnes jen dva druhy. Slon africký a slon indický. Slon africký je o něco vyšší a má větší uši než slon indický. Dospělý samec je vysoký 3 m a jeho hmotnost dosahuje téměř 6 tun. Chobotem nasává vodu a vstřikuje si ji do tlamy, podává si potravu, čichá, zvednutím zdraví ostatní členy stáda a v hluboké vodě mu poslouží jako dýchací trubice.

CHOBOT:
vznikl prodloužením a srůstem horního pysku a nosu jako čichový a hmatový orgán. Konec chobotu je velmi citlivý a vybíhá z prstovité výběžky, jimiž sloni dovedou uchopit i zcela malé předměty. Po obou stranách chobotu jsou mohutné kly. Kly jsou vlastně přeměněné horní řezáky. Slon je používá k loupání kůry nebo k vyhrabávání menších stromů i s kořeny.

UŠI:
- používá k zastrašování nepřátel a máváním uší se slon zbavuje přebytečného tepla.

SLON INDICKÝ:
- žije v rozsáhlých lesích jihovýchdní Asie, Indie a Číny. Často bývá chován jako krotké zvíře L a jeho síly se se využívá k těžké práci se dřevem. Nejvhodnější věk ke krocení je mezi 10- 20 rokem.

SLON AFRICKÝ:
V současnosti slonů v Africe ubývá, protože je loví pytláci pro stále vzácnější slonovinu. Slonů ubývá i proto, že oblasti, v nichž sloni volně žili, mění lidé v rozsáhlé zem. farmy. V rezervacích, kde jsou sloni chráněni, se jejich stavy zvyšují a zároveň regulují kontrolovaným odstřelem, aby se nepřemnožili a neničili přírodu.

Sloni jsou na seznamu ohrožených zvířat




Vysoká škola manažerské informatiky a ekonomiky Praha.