Splhej.wz.cz - Referáty a čtenářský deník - domů

Tygr


Tygr je jedna z největších kočkovitých šelem. Žije samotářsky ve svém teritoriu, které si označí. Samec ve svém teritoriu nestrpí druhého samce, ale samice ano.
Samice je březí 14 ? 16 týdnu a v doupěti nebo pelechu se rodí 2 ? 4 mláďata. Pelech je chráněný, vystlaný měkkým materiálem. Už ve věku půl roku se mláďat se svou matkou vydají na lov, ale osamostatní se až za další 2 ? 4 roky.
Tygři se živí jinými zvířaty. Např. prasaty, jeleny, ale nepohrdne ani menšími kočkovitými šelmami. Někdy si slupne hrabavého ptáka, nebo rybu. Vody se nebojí a dokonce ji vyhledává.
Tygři patří mezi ohrožené druhy, protože lidé ničí prostředí, ve kterém žijí a tygři nemají tolik prostoru pro lov. Další nebezpečí představuje nelegální lov tygrů, jenž taky bohužel přispěl k vymírání tygrů.

Tygr ussurijský
Tato krásná kočkovitá šelma je ve volné přírodě velmi vzácná. V zajetí se vyskytuje více těchto tygrů, než ve volné přírodě.
Teritoria, která obývá tygr ussurijský mohou být až 3 000 km2 velká. Obvykle se v nich dělí samec se dvěmi samicemi, ale druhého samce tak nesnese. Teritorium označuje močí. Samice jsou více tolerantnější, než samci.
Doba páření není přesně daná a mohou se tedy pářit po celý rok. Po 95 ? 112 dnech březosti rodí samice 2 ? 4 mláďata. Až ve dvou týdnech otevřou oči a ve stejné době jim začnou růst zuby. Když jsou jim 2 měsíce, poprvé opustí svůj úkryt. V 5 ? 6 měsících je matka bere s sebou na lov. Stále sají mateřské mléko, ale jí už i pevnou stravu. Když jsou mláďata asi rok stará,vydávají se poprvé sami na lov. Matka je s mláďaty až do doby jejich pohlavní dospělosti (tj. 3- 5 let).
Na lovu stráví tygr mnoho času. Jen jeden z deseti pokusů se jim vydaří. Za svou kořistí se plazí. Malá zvířata zabijí prokousnutím hrdla. Větší stáhne k zemi a pak jim překousne šíji. Po usmrcení přesune svou kořist do svého úkrytu, který se nachází nejčastěji u vody. Kořist žere v leže a přidržuje si ji tlapkami. Specializují se na lov velkých kopytníků, ale v případě nouze loví i ryby, žáby, želvy, ptáky, myši, ale nepohrdne ani různými plody.
Vyskytuje se na východě Rusku, nebo v severní Číně. V oblastech, kde žije je většinu roku sníh. Je velmi ohrožený a počet tygrů je odhadován na pouhých 300 jedinců.
Dožívá se asi 15 let. Samci měří 2,7 ? 3,8 metru. Samice jsou o něco menší. Aktivní jsou hlavně v noci. Váží 250 ? 280 kilogramů a v kohoutku měří 105 ? 110 centimetrů.
Jeho drápy jsou zatažitelné. Při běhu a odpočinku zůstávají schované, ale když útočí, drápy vysune.
Jeho uši jsou velice malé. Vidí barevně a v noci 5 x lépe než člověk.
Tygr je velice mohutný a silný. Může také přenášet těžkou kořist, na kterou by bylo potřeba 5 mužů.
Tygr musí denně sníst 9 ?10 kg potravy, protože žije v chladném podnebí. Nejvyšší zaznamenaná hmotnost tygra ussurijského byla 384 kg.
V zimě je srst tygra zbarvena žlutavě. Odpovídá tak zasněžené tajze. V létě je červenooranžová.
Jelikož jsou v oblasti, ve které žije nízké teploty (až ? 45°C), jeho srst je delší a hustší než u tygrů, kteří žijí v teplých oblastech.
Tygr ussurijský je mnohem větší, než tygr bengálský.

Tygr bengálský
Tyto kočkovitá šelma žije samotářsky a loví většinou v noci. Své teritorium si označuje močí. Drápy si brousí o kůru stromů. Tyto drápance jsou také značky k označování teritoria. Svou kořist si zatahuje do houštin a přikrývá listím. Později se k ní vrací.
Rozmnožuje se na jaře. Po 15 týdnech březosti vystele samice dobře ukryté doupě svými chlupy a narodí se jí 2 ? 4 mláďata. Až po 10 dnech začnou vidět. Narodí se s již pruhovaným kožíškem. 8 týdnů pijí mléko a poté je tygřice zvyká na pevnou stravu. Už v 11 měsících mohou mláďata sama lovit větší zvěř.
Loví většinou v noci. Menším zvířatům zlomí vaz a větším prokousne hrdlo.
Tygr dokáže vyvinout velkou rychlost, ale např. zdravý jelen mu unikne. Loví tedy spíše mladá nebo nemocná zvířata. Jeho kořistí se stávají divoká prasata, žáby, myši, ptáci, ale hlavně gaury (divoký skot).
Má rád vodu a rád plave. Na stromy nikdy neleze.
Od hlavy po ocas měří 2,7 ? 3,1 metru, v kohoutku 91 centimetrů a samci váží 180 - 260 kilogramů. Dožívají se 15 let.
Při lovu mu velice slouží tesáky. Jeho předek ? tygr šavlozubý ? měl velice velké tesáky, které mu velice pomáhaly při lovu. Dnešní tygři( nejen bengálští) nemají tesáky tak velké, ale mají je.
Když tygr začne ?řvát?, jeho hlas je slyšet až 2 kilometry daleko
Vysoká škola manažerské informatiky a ekonomiky Praha.